Cel mai modern aeroport din tara va fi la Iasi

Aeroport IasiPresedintele Consiliului Judetean, Cristian Adomnitei, a semnat ieri contractul de lucrari pentru construirea noii piste de 2.400 de metri a Aeroportului din Iasi. Compania care si-a adjudecat licitatia este Max Boegl Romania, reprezentata de directorul executiv Mathias Kirr, in asociere cu alte cateva firme.  

Conform declaratiilor lui Kirr, Max Boegl insumeaza 6.000 de angajati, iar cifra de afaceri a companiei in Romania a fost anul trecut de 110 milioane euro. Compania a construit Stadionul “National Arena”, soseaua de centura a Sibiului, autostrada Medgidia – Constanta, lucrari la prelungirea pistei Aeroportului din Sibiu. Max Boegl mai prezinta in portofoliul sau lucrari la aeroportul din München, aeroportul din Varna, terminalul aeroportului din Stuttgart, terminalul din Hamburg, la pista si caile de rulare la aeroportul Berlin – Brandenburg.

Durata contractului de modernizare a Aeroportului Iasi este de 25 de luni, noua pista ar trebui sa fie operationala la sfarsitul acestei perioade. Exista cateva sanse ca Aeroportul Iasi sa fie modernizat pana la sfarsitul anului viitor. Proiectul de modernizare a Aeroportului este impartit pe trei etape, iar lucrarile presupun construirea pistei si a caii de rulare, extinderea platformei si a drumului perimetral, instalarea balizajului si realizarea canalizarii destinata apelor pluviale. Santierul va fi deschis oficial in aproximativ 2 luni. 

Prima etapa vizeaza construirea noii piste prin intermediul asocierii dintre Max Boegl, Vega ’93 Galati si UTI Grup, costul fiind de 139 milioane lei. Cea de-a doua etapa presupune construirea unor noi platforme de garare a aeronavelor si a cailor aferente de degajare, costul fiind evaluat la 40 milioane de euro. Cea de-a treia etapa vizeaza construirea a doua noi terminale – unul pentru pasageri, iar celalalt pentru marfa, dar si construirea unui hangar pentru repararea avioanelor si a unui nou turn de control. 

Este foarte posibil ca in viitorii 7 ani, Aeroportul Iasi sa numere un milion de pasageri anual spre deosebire de 180.000 care tranziteaza in prezent. 

 

Cel mai modern aeroport din tara va fi la Iasi 5.00/5 (100.00%) 2 voturi

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Puteti folosi aceste taguri HTML si atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>